Sint-Pieters-Woluwe Een rijk verleden
Formaat 24 × 29 cm
Luxe afwerking: harde kaft met reliëf, in een stofomslag met een oude kaart aan de buitenkant en een luchtfoto van de stad aan de binnenkant, glanzend gelamineerd, gebonden in met linnen draad genaaide katernen, gesatineerd papier, nr.
304 pagina's
Beveiligde betaling met bank of credit kaart of overschrijving (rekening BE92 0011 9229 7223)
De boeken worden bij je afgeleverd in een depot, bij je thuis of op kantoor.
Neem contact met ons op als je meer informatie wilt over onze producten of bestelmethoden.
We kunnen de geschiedenis van het grondgebied sinds de XIIe eeuw traceren, maar de gemeente Sint-Pieters-Woluwe heeft haar grote ontwikkeling in de XIXe en XXe eeuw gekend. In deze periode werd het imago getransformeerd van landelijke omgeving naar residentiële gemeente. Postkaarten van toen zijn een perfect bewijs van deze evolutie.
De Woluwe, een zijrivier van de Zenne, ontspringt in het Zoniënwoud in Watermaal-Bosvoorde en stroomt vervolgens door Oudergem, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Kraainem en Sint-Stevens-Woluwe. De naam vindt zijn etymologie in de Germaanse taal: “Wele, Woel, Wale” betekent “bron” of “fontein”, “ouwe” betekent “natte weide”.
De oudste parochie op het gebied dateert uit de Middeleeuwen en is gewijd aan Sint-Pieter. De eerste vermelding van deze kerk is zichtbaar in een charter van 1164. Dit charter gaat over de schenkingsakte van de kerk en haar bijgebouwen aan de abdij van de Benedictinessen van Vorst door de bisschop van Cambrai, waarvan de parochie afhing.
Het onderscheid tussen Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe vond plaats in de XVe eeuw. In de loop van de tijd werd de gemeente achtereenvolgens genoemd: Wolewe in 1154, Obwolewa in 1164, Welewe in 1270, Woluwe Santi Petri in 1409 en St. Peters Woluwe in 1435.